Consumenten

WELKOM OP DE WEBSITE

OMEGA MELK

deze website is geproduceerd door Scheepsma Micro Nutritions te Surhuizum

Vetzuren.....? Vet is toch ongezond?

 

Er zijn heel veel verschillende soorten vetten en vetzuren.

Elke soort heeft zijn eigen invloed op het functioneren van het lichaam.

Met name verzadigde vetzuren zijn ongezond omdat deze een negatieve werking hebben op het cholesterolgehalte in het bloed.

 

Maar er zijn ook andere vetten en vetzuren die minder schadelijk zijn voor uw gezondheid of er zelfs een positieve werking op hebben.

Onverzadigde vetzuren hebben een positieve werking op het lichaam.

Ze helpen hart- en vaatziekten te voorkomen en kunnen het cholesterolgehalte in het bloed laten zakken. Een deel van deze onverzadigde vetzuren bevinden zich niet, of in onvoldoende mate, in het voedsel van de westerse mensen en kunnen niet door het lichaam aangemaakt worden.

Deze vetzuren, essentiële vetzuren, moeten dus op een andere manier door het lichaam opgenomen kunnen worden.

 

Vetten en vetzuren.

 

Er zijn heel veel verschillende soorten vetten en vetzuren en er zijn er inderdaad die slecht zijn voor de gezondheid. Vetten zijn stoffen die niet oplosbaar zijn in water, maar wel opgelost kunnen worden in organische oplosmiddelen.

Vet is de grondstof voor hormoonachtige substanties, ‘eicosanoïden’ genaamd, die van invloed zijn op vrijwel elke functie van het lichaam, van de bloeddruk tot de gevoeligheid voor pijn.

 

 

 

 

Er zijn drie verschillende soorten vetzuren te onderscheiden:

 

Verzadigde vetzuren:

Verzadigde vetzuren komen met name voor in vlees, zuivelproducten bepaalde tropische oliën.

Deze vetzuren kunnen leiden tot o.a. kransslagader vernauwing, suikerziekten en zwaarlijvigheid.

Kortom; verzadigde vetzuren zijn ‘slechte’ vetzuren.

 

Verzadigde vetzuren zijn lange koolstofketens die geen enkele dubbele binding meer bevatten.

Zodra er sprake is van één of meerdere dubbele bindingen binnen een koolstofketen dan heeft men te maken met enkelvoudige of meervoudige onverzadigde vetzuren.

 

Transvetzuren:

Vetten die van oorsprong veel onverzadigde vetten bevatten, worden soms zodanig bewerkt dat voor het grootste gedeelte verzadigd worden.

Dit proces heet hydrogenatie of ‘harden’ van plantaardige olie.

Van de gunstige eigenschappen van onverzadigde vetzuren blijft dan weinig over.

Transvetzuren gedragen zich namelijk hetzelfde als verzadigde vetten, ze verminderen de opname van omega-3- en omega-6-vetzuren en bevorderen de aanmaak van het slechte cholesterol LDL.

Kortom; transvetzuren zijn ‘slechte’ vetzuren.

 

Onverzadigde vetzuren:

Onverzadigde vetzuren worden met name in olijf- en canolaolie gevonden.

Deze vetzuren beschermen het hart- en vaatstelsel.

Ook verminderen ze het risico van bepaalde stofwisselingsziekten en houden verband met een lager kankercijfer.

Kortom..... onverzadigde vetzuren zijn ‘goede’ vetzuren.

 

Onverzadigde vetzuren zijn, net als de verzadigde vetzuren, lange koolstofketens.

Deze vetzuren bevatten één (enkelvoudige) of meerdere (meervoudige) dubbele bindingen, dit geeft aan hoe vaak een vetzuur zich aan andere stoffen kan binden.

In het geval van verzadigde vetzuren kan dit in zijn geheel niet meer.

De essentiële vetzuren (EZV)

 

Essentiële (onverzadigde) vetzuren (EVZ) zijn vetzuren die noodzakelijk zijn voor normale groei en ontwikkeling en niet door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt, ze moeten dus uit het voedsel gehaald worden.

 

Er zijn in totaal twee verschillende soorten EVZ-families te onderscheiden, nl.:

omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren:

 

  • Omega-6-vetzuren komen het meest voor in de voeding van de ‘gewone’ westerse mens.

Met name in plantaardige oliën zitten veel van deze vetzuren.

 

  • Omega-3-vetzuren daarentegen komen in veel mindere mate voor in het voeding van de ‘gewone’ westerse mens.

Deze vetzuren treft men voornamelijk aan in schaaldieren, bladgroente, vis, canolaolie en walnoten

 

 

Uit onderzoek is gebleken dat het menselijk lichaam het beste functioneert wanneer er een evenwicht is tussen deze twee verschillen EVZ-families. Echter is gebleken dat de normale westerse voeding juist ongeveer veertien tot twintig maal zoveel omega-6- als omega-3-vetzuren bevat. Vele ernstige ziekten en aandoeningen worden nu in verband gebracht met deze onevenwichtige verhouding tussen de twee EVZ-families. Enkele van deze ziekten en aandoeningen zijn o.a.: hartinfarct, beroerte, kanker, zwaarlijvigheid, depressiviteit astma, suikerziekte, ziekte van Alzheimer, enz.

 

In de loop der jaren is er veel onderzoek gedaan naar deze veronderstellingen tussen de verstoorde verhoudingen tussen de EVZ-families en de ziekten en aandoeningen waarmee deze in verband worden gebracht. Uit deze onderzoeken is gebleken dat, bij dieren die voedsel kregen met weinig omega-3-vetzuren en veel omega-6-vetzuren, geïmplanteerde kankercellen sneller groeiden, zich sneller verspreiden en groter werden. Ook bleek het psychologische en mentale vermogen van de dieren sterk vermindert te zijn en was de stofwisseling aangetast (insulineresistentie) waardoor de dieren o.a. zwaarder werden van gewicht.

 

Insulineresistentie is een stofwisseling welke is verbonden met een aantal zeer ernstige aandoeningen en ziekten.

 

“De voornaamste taak van insuline is uw bloedglucose, of ‘bloedsuiker’, te reguleren. Dit is een essentiële functie. Als uw bloedglucose te hoog wordt, loopt u gevaar uit te drogen, in coma te raken en zelfs – in extreme gevallen – te sterven. Als hij te laag wordt, wordt uw hersenen hun belangrijkste voedingsstof onthouden en kunt u eveneens in coma raken of sterven. Als u een gezonde stofwisseling hebt, zal uw glucose spiegel binnen de normale grensen blijven. Het werkt als volgt. Wanneer u een maaltijd gebruikt, stijgt uw bloedsuiker, wat uw alvleesklier ertoe aanzet insuline in uw bloedbaan te brengen. Insuline geeft uw spiercellen een signaal dat ze het teveel aan suiker moeten opnemen. Uw spiercellen gebruiken de glucose als energiebron of slaan hem op in een enigszins gewijzigde vorm die ‘glycogeen’wordt genoemd.

 

Wanneer er nu sprake is van insulineresistentie dan reageren de spiercellen niet adequaat op insuline. Als gevolg ervan bewerkstelligen normale hoeveelheden van het hormoon niet de gewenste daling van de glucosespiegel.

De alvleesklier wordt gewaarschuwd dat het glucoseniveau nog steeds te hoog is en geeft meer insuline af. Uiteindelijk reageren de spiercellen, maar er is een buitensporige hoeveelheid van het hormoon nodig om het karwei te klaren. Daardoor hebt u zelfs als u niet eet een abnormaal hoog insulineniveau.

 

Men gelooft dat misschien wel de helft van de volwassenen in de VS enigermate aan insulineresistentie lijdt, een groot deel vertoont onder meer zwaarlijvigheid, suikerziekte of heeft een (te) hoge bloeddruk. “ (Bron: Het Omega Plan, 1999)

Hoe kunnen we meer van deze omega-3 vetzuren binnen krijgen?

 

Het is mogelijk om door het slikken van omega-complex pillen, welke bestaan uit vis- en lijnzaadolie, het gehalte aan omega-3-vetzuren in het lichaam te verhogen.

Voor veel mensen blijkt dit echter vaak een te hoge drempel te zijn omdat men dan al vaak denkt aan een soort medicijn.

Maar tegenwoordig is het ook mogelijk om melk(producten) te krijgen welke een verhoogde hoeveelheid omega-3-vetzuren bevatten.

Op die manier kunt u dus meer omega-3-vetzuren binnen krijgen zonder dat u uw eetpatroon hoeft te wijzigen, want iedereen nuttigt immers melk(producten)!

Overzicht van producten met omega-3 vetzuren.

 

Omega-3-vetzuren worden van oorsprong voornamelijk aangetroffen in:

 

 

 

 

Tegenwoordig is het ook mogelijk om melkproducten te kopen met een verhoogde concentratie omega-3-vetzuren die op een natuurlijke manier aan de melk toegevoegd zijn en niet later tijdens de verwerking en/of bereiding van de producten.

Schaaldieren

Bladgroenten

Vette vis

Canola-olie

Walnoten

Omega 3 oliën

Omega 6 oliën

 

 

Vis-olie

Mais-olie

Lijnzaad-olie

Saffloer-olie

Canola-olie

Zonnebloem-olie

Walnoten-olie

Katoenzaad-olie

Soja-olie

Soja-olie

 

Arachide-olie

 

Sesam-olie

 

Druivenpit-olie

 

Sleutelbloem-olie

 

Komkommerkruid-olie

Wat zijn de voordelen van Omega-3 vetzuren t.o.v. andere vetten en vetzuren?

TYPE VET

HDL

LDL

bloeddruk

risico van stolsels

 

oxidatie van LDL cholesterol

 

verzadigde vetzuren

 

vet vlees, boter, kaas, eieren en volle melk producten

verlagen niet en kunnen verhogen

verhogen

kunnen verhogen

kunnen toenemen

veranderen niet

transvetzuren

 

margarine,bakvet, gefrituurde producten, snacks

verlagen

verhogen

effect onbekend

veranderen niet

effect onbekend

Omega-6 vetzuren

 

mais en zonnebloemolie

verlagen

verlagen

kunnen verhogen

kunnen verhogen

verhogen

enkelvoudige onverzadigde vetzuren

 

olijf-, canola- en zonnebloem-olie

kunnen verhogen

verlagen

kunnen verlagen

veranderen niet

verlagen

Omega-3 vetzuren

 

vis-, canola- en lijnzaad-olie

verhogen

verlagen

verlagen

verlagen

veranderen niet

Bevatten gewone melkproducten ook omega-3- vetzuren?

 

Ja, ook in de gewone melkproducten zitten omega-3-vetzuren, maar in zo’n kleine

hoeveelheid dat dit geen enkele invloed heeft op de stofwisseling van de mens.

Hoe kan het dat deze melkproducten meer van die omega-3- vetzuren bevat?

 

Dit komt doordat de koeien die deze melk produceren een bepaald product aan hun rantsoen toegevoegd krijgen, namenlijk ALIFET Omega-3 vetzuren. Dit product is pensstabiel, dit houdt in dat het in de pens niet afgebroken wordt en in zijn geheel in de darmen terecht komt. De structuur van het product is daarnaast zo klein dat het in zijn geheel door de darmwant kan gaan en in het bloed kan worden opgenomen. De omega-3-vetzuren komen via de uier in de melk waardoor de concentratie van de omega-3-vetzuren in de melk verhoogd wordt.

Hoe werken deze omega-3- vetzuren cholesterol verlagend?

 

Uit onder zoek is gebleken dat Omega-3-vetzuren de productie van het HDL bevorderen en de productie van LDL reduceren. HDL (‘high-density lipoprotein’) en LDL (‘low-density lipoprotein’) transporteren het cholesterol in het bloed. Het HDL (“goed cholesterol”) transporteert het cholesterol naar de lever waar het via de gal wordt afgevoerd uit het lichaam. LDL (slecht cholesterol) daarentegen transporteert het cholesterol naar de bloedwand wat vernauwing van de bloedvaten tot gevolg kan hebben. Vernauwing van de bloedvaten kan op zijn beurt weer hart- en vaatziekten veroorzaken.

 

Conclusie Omega Melk.

 

Het is mogelijk om door het drinken van omegamelk (melk met meer omega-3-vetzuren) uw cholesterolgehalte in uw bloed te laten dalen en de bloeddruk te laten zakken. Vraag bij uw melkleverancier om Omegamelk (melk met verhoogde concentratie Omega-3-vetzuren) en merk het verschil.

 

 

SCHEEPSMA MICRO NUTRITIONS B.V.

It Langpaed 2

9283 TD Surhuizum

06 5348 8649